Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsЧетири китайски кораба са навлезли в японски териториални

...
Редактор: Виолета Николаеваe-mail: Снимка PexelsЧетири китайски кораба са навлезли в японски териториални
Коментари Харесай

Китайски кораби навлязоха във водите на Япония

Редактор: Виолета Николаева

e-mail: 

Снимка Pexels

Четири китайски кораба са навлезли в японски териториални води край островите Сенкаку, заяви Киодо.
През 2021 година кораби от КНР навлизат в териториалните води в региона за тридесети път. На един от корабите е видяно автоматизирано оръдие.
Островите Сенкаку (китайско название на островите Диаою) са обект на териториален спор сред Пекин и Токио, съобщи ria.ru.

Япония твърди, че ги е окупирала от 1895г. На собствен ред в Китай се припомня, че на японски карти от 1783 и 1785 година Diaoyu (Senkaku) е избран като китайска територия. След Втората международна война територията е под надзор на Съединени американски щати, тя е трансферирана на Токио през 1972 година. Тайван и континентален Китай имат вяра, че Япония ги държи нелегално.
В Токио беше маркирано, че континентален Китай и Тайван започнаха да претендират за островите от 70-те години на предишния век, когато се оказа, че техните води са богати на минерали. Териториалният спор ескалира още повече, откакто японското държавно управление изкупи три от петте острова на архипелага Сенкаку (китайското име за Diaoyu) от частен японски притежател през 2012 година, като по този метод акцентира статута им на страна. 

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР